Portugisiska leden i september – planering

2008-08-26
Snart ska jag, Chri och Göran vandra den Portugisiska leden till Santiago de Compostela. Vi börjar vår vandring i Porto och planeringen inför resan har startat. Jag skulle vilja börja gå idag….

Portugal har tyvärr ingen turistbyrå för privatpersoner utan enbart för företagskunder, så jag blir kopplad till en kundtjänst utomlands. Efter ett par minuter får jag ett mail med en länk till en hemsida. Här finns bl.a. vilka etapper de rekommenderar, kartor som går att printa ut och tips om intressanta kyrkor och platser.

När vi väl bestämt när vi ska resa, så bokade vi flyg med Brussels Air till Porto. Vi hade turen att få en resa för två personer för 3.000:-. Hemresan tar vi med Ryan Air via London till Skavsta.

Nästa steg var att tänka till vad som inte var bra eller rättare sagt om det var något jag behövde på den här vandringen. Jag kände att min ryggsäck inte var någon höjdare. Dels fick jag inte plats med det jag ville ha med mig och dels så blev jag så himla varm på ryggen.

Mina kriterier för den nya ryggsäcken var följande: kunna öppna ryggsäcken framifrån så att jag har överblick och lätt kan plocka ur saker, fickor på sidan så jag kan ha vatten och sist men inte minst att den hade en baksida som jag inte skulle bli varm av.

Nu har jag hittat den! En Osprey Atmos 35.

Stockholm-Porto 2008-09-19

Med flyg från Stockholm via Bryssel kom vi till Porto. Fantastisk kuperad stad med floden Douro. Nu har vi i princip besökt alla kyrkor och hämtat vart pilgrimspass uppe i katedralen. Så äntligen bär det iväg imorgon… Får se om vi hittar internet pa de ställen vi kommer till

21 sept Porto-Vilarinho 27 km

Startade vandringen genom Porto vid 9-tiden. Vi hade sett var vi skulle starta, men det var inte helt lätt att hitta ut. Det fanns två vägar att välja mellan, antingen den vi valt : Barcelos eller till Braga. Det var hyfsat målat med gula pilar. Vi valde att gå en väg till Maia, men det var tyvärr mycket industrier som vi passerade, sa man kanske skulle välja den andra vägen. Nar vi kom fram till Vilharino kollade vi på ett cafe var härbärget fanns. Inte en människa kände till det??? Det visade sig att pensionen hette Vilarinho och inte fanns på den har orten, det låg ung. 30 mil därifrån… Felbokat av mig… Vi fick hjälp av två pilgrimer en från Canada (Marc) och en från Tyskland (Holger). De tipsade om att vi kunde bo i en skola för det var bara 4 bäddar på härbarget och det var redan fullt. Vi tog fram vara sovsäckar och fick bo på skolans scen tillsammans med en fransman (Michele), Det gick ju också bra….

22 sept Vilarinho- Barcelos 28 km

Det regnade redan när vi startade vid 8-tiden. När vi så småningom kom fram till den medeltida bron over Rio Ave visade det sig att den var avstängd. Vi fick fortsätta västerut, via landsväg och en omväg på ca 2 km. När vi kom till Arcos besökte vi en fd. b&b som numera är ett fantastiskt hotell och som ägs av en trevlig man som har en far som kommer från Portugal via Canada. Vi fick handukar att torka oss med.
Efter drygt fyra timmars ihållande regn blev det strålande solsken. Barcelos var en liten kulturell, fin ort med massor av kyrkor (som vanligt). Svårt att hitta matställen, men fick sa småningom tag pa ett asado-ställe, så det blev jättegod kyckling. Hotellet vi bodde på var ganska sunkigt och det blev inte bättre av våraa våta kläder. Men det var skönt att kunna packa upp allt.

23 sept Barcelos- Ponte de Lima 35 km

Jättemycket dimma när vi startade, men det blev bättre. Efter en stund dök en ny pilgrim upp, Derek från Australien (lärare).Det är ganska jobbigt med underlaget, stenar som sticker upp hela tiden. Göran har plockat vindruvor hela tiden och har säkert fått i sig 1,5 kg. Igår plockade vi urgoda fikon, men idag var de inget vidare. På den här vägen skall det finnas endast ett cafe!!! Nu gäller det att hitta det också… En ny pilgrim dök upp, Paul från Tyskland. Nu såg vi en skylt till en restaurant och plötsligt fanns det ett cafe bara ca 100 m upp till vänster. Det var en jättetuff dag, tog 9 timmar inkl. pauser. Jag hade så ont i fötterna.
När vi var framme i Ponte de Lima hittade vi inte vårt härbärge, fastän vi frågade massor av folk. Till slut kom vi till ett hotell och där beställde vi en taxi till härbärget som låg 5 min därifrån.

24 sept Ponte de Lima- Rubiaes 18 km

Startade som vanligt vid 8-tiden. Gick över bron till kyrkan. Vi träffade en vaktmästare som öppnade och ordnade så vi fick en stämpel. I början av dagens vandring gick vi fel och var tvungna att gå tillbaka. Gick mellan majsfält och vinstockar och Goran plockade vindruvor som vanligt.

Sedan bar det uppför som bara den. Inte nog med det, hur mycket stenar sam helst! Otroligt tufft! Sa småningom kom vi fram till San Francisco-korset och kunde pusta ut och dricka lite. Nar vi kom till härbärget fick vi möjlighet att tvätta och hänga ut våra kläder.

Nere vid byvägen intogs kvällens middag, en läskig gryta med bönor, fläsk och andra oidentifierade ingredienser.
Idag har vi varit som högst 420 m.

25 sept Rubiaes- Tui 24 km

Aline och Christof från Frankrike träffade vi till frukost. Christof har gått samtliga caminos och kommer därför att bli kallad “the big boss of caminos”. Mer vindruvor och björnbar idag.
När vi kom till Valenca visade det sig att härbarget låg precis vid en trafikerad väg och öppnade först vid 2-tiden. Vi gick till ett hotell och bad om en citykarta.

Gamla stan låg uppe på ett berg omgivet av en stor borg med vallgravar runtom.

Valenca kändes väldigt turistisk så vi valde att gå från Portugal och in i Spanien till Tui. Jättefint härbärge och dit hade också Marc, Holger, Aline, Christof och Michele kommit.

På kvällen fick vi stränga order om att vara tillbaka kl 21.30 för då stängdes härbärget. Nu fick vi också dra fram klockan 1 timme.

Tui är en väldigt fin gammal stad med en fantastisk katedral ( i priset för härbärget 3 euro ingick även inträdesbiljett till katedralen).

26 sept Tui- Redondela 29 km

Kom iväg strax fore kl. 8 och hittade ett öppet café. Vi valde vägen genom skogen, men såg några som gick rakt fram. Jättevacker natur och nu märker vi att vi är i Spanien. Det är keramikskyltar med en snäcka istället for pilar.
Det är väldigt långt mellan skyltarna sä ibland undrar jag om vi verkligen gått rätt.

Redan innan vi gick visste vi att en del av vägen skulle bli en ganska tråkig, massor av bilar och raksträcka utmed vägen i ca 5 km, där Citroen hade sitt upplag i nästan 2 km. Men det kan bara bli bättre!

Vi passerade genom Porrino och träffade spanjoren som kom till härbarget igår, Miguel. Efter Porrino kom vi ut på en 80 väg med lastbilar med timmerstockar och massor av andra bilar. Det var klart jobbigt att gå där.
In i skogen och svalkade fötterna i en bäck, välbehövligt för att gå vidare!

Nu bar det uppför igen, via Mos (finns också ett härbärge här). Idag var det cirka 28 grader varmt och vi behövde verkligen den läsk vi köpte på caféet vi hittade efter ett tag. Därefter bar nedåt och vacker natur. Framme vid 16-tiden.

Ett fantastisk härbärge från 1500-talet mitt i stan. Ett gäng spanska cyklister kommer också till härbärget. De har en kompis som kommer kl. 02 pa natten!

27 sept Redondela- Pontevedra 18 km

Upp kl 7 då vi måste vara ute senast 8. Det gäller att ha pannlampa för att packa, då det blir ljust först vid 8.15.
Miguel berättade igår om att vi skulle passera ett ställe som heter Arcade och är kända för sina fantastiska ostron. Spanjorerna själva vallfärdar dit.

Vi träffar Aline och Christof precis innan vi kommer fram till Arcade och sån tur är kan Aline bra spanska, så hela byn engagerar sig i att hjälpa oss att hitta en restaurang som har öppet (vid 11-tiden) en söndagsförmiddag.

Vi beställde först 1 dussin ostron, men de var så otroligt goda sa vi beställde ett dussin till! Till ostronen skulle man ha vinet Albarino och det smakade också utmärkt. 1 dussin ostron kostade 7 euro.

Vid 14-tiden kom vi till Pontevedra och först kl 16 öppnade härbärget, så vi gick tillbaka till en uterestaurang som såg trevlig ut och satte oss där, tills härbärget öppnade.

Det var cirka 1,5 km från härbärget till citykärnan. Pontevedra är en fantastisk stad. Vi gick runt och tittade på alla fantastiska byggnader och torg. Vilket uteliv! Här skulle jag kunna tänka mig att stanna en dag till….

Vi hade bestämt med de andra att vi skulle äta sallad tillsammans på kvällen. När vi startade med maten så fanns det inte tillräckligt med gafflar och knivar. Dessutom saknades det glas. Miguel och Göran gick ner till en restaurang och lånade, så det löste sig…

28 sept Pontevedra- Caldas de Reis 24 km

Vi hade svårt att hitta ut efter det vi passerat bron ut ur stan. Hamnade på väg N550 och så småningom kom vi till caminon genom att svänga vänster mot Alva (vi hade nytta av kartan vi printat ut).Vad skönt med lite skog och fin natur!
Tog en fika vid 11-tiden och efterhand dök en efter en av pilgrimerna upp.

Vid 14.30 kom vi fram till Caldas de Reis och vi skulle gå till en bar för att hämta nycklar till boende som Miguel hade fixat. Det var söndag och baren var stängd! Tack och lov så låg polisstationen bredvid, så vi gick in och frågade om de kunde hjälpa oss.
Polisen följde med till ett hus bakom baren och fick tag på en rumänsk kvinna som hjälpte oss att få vårt rum (12euro/pers). Enkelt, men ok.

Gick omkring i “gamla stan” som verkligen var liten. Åt pasta tillsammans med Aline och Christof.

29 sept Caldas de Reis- Padron 17 km

Göran är magsjuk efter pastan igår. Blev tufft för honom att gå. Går över den fantastiska medeltidsbron. Vi passerar Bermanadalen där det är underbart vackert med massor av träd och ängsmarker.

På vägen ringde jag till härbärget för att kolla när de öppnade, Göran behöver gå och lägga sig direkt när vi kommer fram. Nu är vi framme vid Pontecesures och ser stora industrier som sprider enorma luftföroreningar, så det ser ut som dimma.
Vi trodde att vi bara skulle gå över bron och så var vi framme, men så var det inte. Det var bara att gå en bra bit till.

Nu går vi längs floden och ser byn Padron skymta där framme. Klockan är strax efter 13 och härbärget är inte öppet som de sagt. Ringer igen och efter fem minuter kommer det en kvinna och öppnar.

Eftersom vi inte ätit på vägen så är jag sa otroligt hungrig. Beger mig ner i byn och beställer in serranoskinka och Pimiento de Padron (små gröna paprika/ pepparväxter) som var stekta i olja med grovsalt. Mums! När jag kom tillbaka hade Miguel fixat kamomillte till Göran och hans mage kändes bättre.

30 sept Padron-Santiago de Compostela 22 km

Vi ger oss av vid 8.30 och efter vi passerat Iria Flavi går vi genom många småbyar. Blir också tvungna att gå en lång sträcka på N550, där bilarna susar förbi.
Passerar förbi Teo där det också finns ett härbärge.

Nu nar vi Milladoiro, en forort till Santiago, dar vi kan ana tornen pa katedralen.
Det ar fortfarande en bit kvar, ca 4 km och nu ser vi parken Alameda i Santiago och kanner igen oss.

Vi gar till pension Barbantes for att duscha och lamna vara ryggsackar. Darefter fortsatter vi till pilgrimskontoret for att hamta ut vara diplom. Det ar svart att forsta att vi ar framme och inte ska ga imorgon. Kanns konstigt!

Har kommit overens om att traffa vara pilgrimsvanner ikvall vid Praza da Quintana
Gar sedan tillsammans for att ata och att prata (totalt 11 personer).

Det var hog stamning, men anda sorgligt nar vi skulle skiljas. Adresser utbyttes!

Imorgon ska vi ga pa hogmassan kl.12.00. Det ar en fantastisk upplevelse att bade se och hora….
De laser bl.a. upp vilka pilgrimmer som kommit- start av pilgrimsort och fran vilket hemland.

Buen Camino !!!! BILD PÅ ALLA SANTIAGO/KYRKAN

chri och goran